Lokalmataften på Åstjern ble en suksess
«Overraskende», «lekkert» og «utsøkte smaker» var noen av godordene som gikk igjen. 24 heldige gjester fikk en mataften de sent vil glemme.
En krisp og vakker høstkveld i oktober var det endelig klart for en ny restaurantkveld på Åstjern. Denne gang med tema lokalmat. Arrangementet var egentlig planlagt i mars, men måtte utsettes, og det var på mange måter like greit. På høsten er det enkelt å få tak i ferske og gode, lokale råvarer. At kvelden var blitt utsatt i syv måneder førte også til at vertskapet hadde fått ekstra tid til å planlegge og utforme kvelden og menyen. Fem retter ble dermed til syv, og for første gang måtte vertskapet Eystein Hagen og Monica Celius ha jukselapp da de presenterte kveldens retter med drikke. Forventningene var høye, men de ble uten tvil både innfridd og overgått.
Heidi Fjeld, som var en av gjestene denne kvelden, sier at det ble servert overraskende lekker mat. Det hadde ikke hun og mannen Jacob Risdal Otnes regnet med, ettersom Åstjern ligger langt til skogs.
– Fantastiske råvarer, sofistikert kokkellert, gøyale sammensetninger, helt vilt godt kjøtt, og ikke minst nydelige viner, sier hun.
Fjeld synes også det var ekstra deilig å våkne opp dagen etter.
– Det var herlig å våkne opp i skogen etter en så deilig restaurantopplevelse kvelden før – det får vi ikke i Oslo!
Mye å ta av lokalt
Å arrangere lokalmataften i oktober var en sann glede. Samme uke hadde for eksempel Eystein vært på Kvelsrud gård og fått med seg økologiske grønnsaker. Monica hentet vaktelegg på Bergseng Bondegårds-barnehage, og sanket urter og blomster fra egen hage. I tillegg ble det servert spekemat fra Ask og Brandbu Pølsemakeri, brie fra Thorbjørnrud ysteri, økologisk indrefilet av lam fra Ask, og brødfingre laget med mel fra Johan Svärd. Flere godsaker var også bragt i hus via de lokale landhandleriene på Gran og Brandbu. Og akevitten som ble brukt til å marinere multene, var selvsagt fra Hadeland.
Kvelden var annonsert med aperitiff og kviss i peisestua før middag, men vertskapet ønsket å gi gjestene en liten overraskelse og spanderte en time med ølsmaking i stedet. Åstjern-tilknyttede ølbrygger Jarle Medhus sto for seansen, og gjestene kunne blant annet få smake en rekke varianter fra Sagene Bryggeri, som Åstjern samarbeider med, og lære om ulike øltyper og bryggemetoder. Medhus er et oppkomme av morsomme historier om ølets kulturhistorie i Norge, og latteren satt løst mellom slurkene.
Deilige drikker
Til de syv rettene ble det servert herlige viner fra Åstjerns etterhvert så raffinerte vinkjeller. Men Åstjern har ikke bare øl og vin som et viktig satsingområde, de serverer også godt uttenkt og sammensatt alkoholfri drikke til maten. Denne kvelden var menyen: eplemost fra Hemlaga på Næs, bellini med stikkelsbær fra Røyse, hjemmelaget mjødurtdrikk, eple- og rabarbara fra Røyse og hjemmelaget geitramsdrikk.
Vertskapet på Åstjern har en stor lidenskap for å bruke godsaker fra skogen rundt. Menyen var derfor spekket med råvarer plukket eller sanket helt i nærheten. I tilegg til mjødurt og geitrams, var det løvetannskudd, rognebær, blåbær, multer, tranebær, kantareller, granskudd og maur. Maur? Ja, faktisk. Retten maurengs ble selvfølgelig en snakkkis rundt bordet, men etter å ha overkommet terskelen for å putte det i munnen, ble gjestene enige om at det overraskende nok burde ha vært mer maur på marengsen. Maur smaker helt fortreffelig – som en liten syre-eksplosjon på tunga.
Gjest Hanne Evertsen hadde dette å si om kvelden:
– For et fantastisk sted! Monica og Eystein er definisjonen på det perfekte vertskap; avslappet, rause og med øye for de små detaljene. Med fokus på sesongens lokale, økologiske råvarer disket de opp den ene utsøkte retten etter den andre, akkompagnert med utsøkt vin. Vi kommer mer enn gjerne tilbake!
Det ble en sen kveld med syv retter som skulle på bordet. Den lokale matreisen var ikke over før nærmere midnatt. Et fornøyd vertskap og takknemlige gjester håper at suksessen gjentas om ikke så altfor lenge.